Skip to content

Ahşap bir çerçeveyi boyama

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Doğru boya ya da vernik türünün seçilmesi

    Bina içi ve bina dışı kullanım için bir çok farklı boya ve vernik türü mevcuttur: • Su bazlı boya (akrilik) • Terebentin ikamesi (alkid) ile inceltilen boyalar • Daha iyi bir kaplama sağlayan ‘yüksek katılı’ boya • Poliüretan boya (PU): Akrilik ya da alkid boya ile birlikte kullanılan 2-bileşenli boya. Bu boya türü daha sert ve daha dayanıklıdır. • Vernik: ahşabı kapatan ve neme ve UV radyasyona karşı koruyan şeffaf bir kaplama. Vernik, kolayca temizlenebilen pürüzsüz bir finisaj sağlar.

  2. Yeni bir üst katman uygulamak mı yoksa tamamen kazımak mı?

    Mevcut pencere çerçevelerinin boyalı yüzeyi bozulmuşsa, yeni bir boya katmanı uygulamadan önce ilk olarak bunları zımparalamanız ve tüm tozu temizlemeniz gereklidir. Gerekiyorsa, küçük bozuklukları dolgu ile doldurun. Ancak mevcut boya kötü durumdaysa ya da farklı türde bir boya kullanmak istiyorsanız, yüzeyi tamamen kazımanız gerekecektir. Bu işlemi, boyayı bir ısı tabancası ile yakarak, bir boya çıkarıcı kullanarak ya da zımparalayarak yapabilirsiniz.

  3. Delik ve yarık kontrolü yapın

    Boyamaya başlamadan önce, pencere çerçevesi ile duvar arasındaki ek yerlerini kontrol etmek iyi bir fikirdir. Zaman içinde, boşluklar ve yarıklar kir ve nemin birikmesi için mükemmel yerler haline gelir. Bu yüzden bu yerleri bir elektrikli süpürge ya da fırça ile iyice temizleyin ve daha önce kullanılanla aynı türde dolguyla doldurun.

  4. Astar boya

    Son katmanın daha iyi kaplaması ve yapışması için, önce iyi bir astar boya katmanı uygulayın. Kuruduktan sonra ahşap lifleri kalkabilir, bunları ince zımpara (kum büyüklüğü 220 ya da 280) ile zımparalayarak düzeltin. Daima ahşabın damarları ile aynı yönde zımparalayın. Tüm boşlukları ve bozuklukları dolgu ile doldurun ve zımparalayarak düzeltin, ardından tozu tamamen temizleyin.

  5. Boyamaya başlama

    Yeni ahşap kullanıyorsanız, önce reçine izleri olup olmadığını kontrol edin ve gerekiyorsa bunları temizleyin. Bunu yapmazsanız, bunların içerdiği asit daha sonra boyaya zarar verecektir. Ardında ahşabın yağını giderin. Sert keresteler daha fazla yağ içerir, bu da başlangıçta iyi bir boya katmanı uygulanmasını zorlaştırır. Bu söz konusu olursa, önce iyi bir astar boya katmanı uygulayın.

  6. Maskeleme

    Pencere camına maskeleme bantı uygulamak en iyi çözümdür. Bu biraz zaman alır, ama ardından çok daha hızlı boya yapabilirsiniz ve düzgün bir finisaj elde edersiniz. Not: maskeleme bantını boyama işleminden hemen sonra çıkarın, aksi halde boyanın bir kısmı bant ile birlikte sökülebilir.

  7. Son katmanın uygulanması

    Pencere çerçevesinin içinden dışına doğru çalışın. Pencereyi açın ve ilk olarak iç tarafı boyayın. İşe çerçevenin yatay parçaları ile başlayın ve aşağıdan yukarıya doğru çalışın. Ardından dikey parçaları boyayın. Pencereyi neredeyse kapalı duruma getirin ve çerçevenin kenarlarını boyayın. Bunun ardından, yukarıdan aşağıya doğru çalışarak pencere çerçevesinin tamamını boyayın.

  8. Eşit kalınlığa sahip olması için boyayı düzeltin

    Boyama sırasında daima aşağıdan yukarıya doğru çalışın ve fırça darbelerinin birbirinin iyice üzerine binmesini sağlayın. İşi bitirdikten sonra, eşit bir boya kalınlığı sağlamak ve akmaları önlemek için, fırça darbeleri arasındaki üst üste binen kısımları dikkatle düzeltin.

Rating

Rate this step by step description.

Ahşap bir çerçeveyi boyama

3.8
3.8 of 5

1639 number of votes

  • 5
    796
  • 4
    336
  • 3
    170
  • 2
    106
  • 1
    230