Skip to content

Bir kümes yapma

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Tavuk kümesi için inşaat çizimi

    A şekilli bir iskelete sahip bu tavuk kümesi, 3 ya da 4 tavuk alır. Uzunluk, beslemek istediğiniz tavuk sayısına bağlıdır. Tercihen FSC onaylı, hava koşullarına dayanıklı dış mekan ahşap malzemesi kullanın. Bu malzemeye çevre dostu emprenye uygulanmıştır, bu nedenle başka bir işlem gerekli değildir. Su geçirmez kontrplak, beton kalıp kontrplağı ve emprenye ahşap, iyi seçimlerdir.

  2. Esas iskelet

    Birinci adım, kümesin iskeletini oluşturmaktır. 44x44 mm çubukları kullanarak iskeleti çizimde gösterilen şekilde oluşturun. Birbirine vidalarken ahşabın yarılmasını önlemek için, tüm vida deliklerini önceden delmek en iyisidir.

  3. A şekilli iskelet destekleri

    A şekilli iskelet destekleri, bir üçgen şeklinde yapılır. Üçgenin tabanını 60°'lik bir açı ile, üçgenin tepesini ise 30°'lik bir açı ile kesin. Ardından kirişlerin alt köşelerini yaklaşık 65 cm uzunluğunda galvanize vidalar kullanarak bağlayın.

  4. A şekilli iskelet desteklerinin üst çubuğa bağlanması

    Kümesin iskeletini, üç adet A şekilli iskelet desteğini üst çubuğa bağlayarak tamamlayın. Üçgenlerin düzgün hizalanmış olduğundan emin olun. Üst çubuğu yerine bağlamadan önce, bir su terazisi kullanarak A şekilli iskelet desteklerinin dik olduklarını kontrol edin.

  5. Orta enine bağlantılar

    Ardından, yaklaşık 76 cm uzunluğundaki orta enine bağlantıları, A şekilli iskelet desteklerinin arasına vidalayın. Bir su terazisi kullanarak enine bağlantıların düz olduklarını kontrol edin, çünkü bu bağlantıların, barınağın zeminini desteklemesi gereklidir.

  6. Destek kirişleri

    Şimdi, aynı zamanda ön ve arka taraftaki tutma yeri görevini de görecek olan uzun çubukları takacağız. Uzun çubukları takarken bir su terazisi kullanın ve yapının tamamının tam olarak yatay olduğundan emin olun. Ardından, yatay destekleri her iki tarafa monte edin.

  7. Zemin

    Uygun büyüklükte bir parça kontrplak - ya da daha iyisi beton kalıp kontrplağı - kesin ve uzun çubuklara ve enine bağlantılara vidalayın.

  8. Barınağın çatısı (arka taraf)

    Bir sonraki adım, barınağın çatısının arka tarafıdır. Bu kısım, 165x22 mm boyuta sahip üst üste binen tahtalardan yapılır.

  9. Barınağın çatısı (ön taraf)

    Barınağın çatısının ön tarafı bir giriş görevi görür. İlk olarak bir tahtayı üst kısma vidalayın. Ardından altına bir takoz koyun, böylece çatı panelini bu tahtanın altına kaydırabilirsiniz. Bu, panelin sağlam bir biçimde yerinde kalmasını sağlar ve yağmurun içeri girmesini önler. Gevşek çatı paneli için 75x20 cm çubuklardan bir iskelet yapın ve ardından üst üste binen yatay tahtaları yerlerine vidalayın. Gerekirse, döner bir ahşap takoz ya da bir cıvata kullanarak çatının alt kısmını sabitleyebilirsiniz.

  10. Kümesin arka tarafı

    Bir daire testere ya da keskin bir el testeresi kullanın. Arka duvarı, A şekilli iskelet desteği ile aynı üçgen şekilde kesin ve yerine vidalayın.

  11. Arka duvarın kapı olarak kullanılması

    Barınağın arka panelini, barınak için alternatif bir giriş olarak kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için, alt tarafta iki tane menteşe kullanın. Ardından, çatının ön tarafını sabit olarak yerine vidalayın.

  12. Basamaklar

    Tavukların barınağa girip çıkmalarını kolaylaştırmak için, üzerine enine çıtalar vidaladığınız basit basamaklar yapın. Ahşabın yarılmasını önlemek için, tüm delikleri önceden delmeyi unutmayın. Basamakları, taban iskeletinin enine bağlantıları üzerine vidalayın.

  13. Tünekler

    Tüneklerin çapı, tavuklarınızın büyüklüğüne bağlı olacaktır. Tünekleri, zeminden yaklaşık 15 cm yukarıya monte edin. Tünekler yuvarlak olmamalıdır, aksi halde tavuklar bunların üzerinde güvenli bir biçimde duramazlar. Tüneklerin kesiti kare ya da oval biçimli olmalıdır. Tünek, yaklaşık 5,5 cm genişliğinde ve 4 cm kalınlığında olmalıdır. Tüneğin en geniş tarafını yatay olarak monte edin, böylece tavukların basabileceği bol alan kalacaktır.

    Folluk
    Her kümeste bir folluk bulunması gereklidir. 30x30 cm genişliğinde ve yaklaşık 40 cm yüksekliğinde bir folluk, yeterince büyüktür. Folluğun içine bir tabaka iri taneli kum katmanı döşeyin. Bu, tavukların yumurta kabuğunu yapmak için ihtiyaç duydukları kireç taşının bir kısmını yumurtlarken eşinerek bu kumdan almalarına olanak verecektir. Ayrıca, düzenli olarak değiştirmek koşuluyla, biraz kuru ot ya da saman da kullanabilirsiniz.
     

  14. Kümes telinin takılması

    Kümes telini kümesin üzerine geçirin ve zımbalar ya da çiviler ile sabitleyin. Ardından, keskin kenarların size zarar vermemesi için kafes telinin kenarlarına çıtalar takın. Ayrıca kafes telini destek çubuklarını takmadan önce de monte edebilirsiniz, ancak bu, basamakları monte etmenizi zorlaştırabilir.

  15. Zemin örtüsü

    Bu kümesin bahçe içinde bir yerden bir yere taşınması kolaydır, bu da zemini canlı tutar. Barınağın içi için en iyi zemin örtüsü odun talaşı, temiz kum ya da bunların bir karışımıdır. Saman kullanmayı tercih ederseniz, bunun iyi havalandırıldığından emin olun. Samanın içine her gün biraz tahıl atarsanız, tavuklar samanın havalanmasını sağlayacaktır.

Rating

Rate this step by step description.

Bir kümes yapma

3.6
3.6 of 5

620 number of votes

  • 5
    286
  • 4
    99
  • 3
    60
  • 2
    40
  • 1
    135