Skip to content

Bir ağaç evi yapma

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Bir ağaç seçilmesi

    Doğru yapıya sahip bir ağaç seçin ve seçtiğiniz ağacın sağlıklı olduğundan emin olun; bu, ağaç evinize sağlam ve güçlü bir yapı kazandırmak için önemlidir. Ağaç evi için uygun ağaç türleri kayın, meşe, akçaağaç ve büyük köknar ağaçlarıdır. Güçlü ve sağlam bir gövdeye, yoğun dallara ve derin, iyice gömülmüş köklere sahip bir ağaç, ağaç eviniz için iyi bir temel oluşturacaktır. Ağaçta herhangi bir hastalık ya da ağaç evinizi zayıflatabilecek parazitler olmamalıdır. Ağacınızın uygun olup olmadığından emin değilseniz, bir uzmana danışmak iyi bir fikirdir. Bu uzman ağaç koruma ve hastalıkların ve parazitlerin nasıl tedavi edileceği hakkındaki her şeyi bilir ve ağaç evinizi yapmaya başlamadan önce doğru ağacı seçmeniz için size yardımcı olabilir!

  2. İzin almanız gerekip gerekmediğini kontrol edin

    İşe başlamadan önce, bir ağaç evi yapmak için izin almanız gerekip gerekmediğini kontrol edin. Eğer gerekiyorsa, belediye meclisiniz ile irtibata geçin ve ağaç evinizi etkileyebilecek yerel yönetmelikler, tüzükler ya da yükseklik kısıtlamaları gibi diğer hususlar olup olmadığını kontrol edin. Bazı durumlarda, bir ağaç evi yapmadan önce izin almak için başvurmanız gerekebilir. Bahçenizde koruma altında ağaçlar olması durumunda da bazı kısıtlamalar söz konusu olabilir.

    Ayrıca önce komşularınızla görüşmeniz de iyi bir fikirdir; bu, daha sonra ortaya çıkabilecek şikayetleri önleyecek ve dostça ilişkilerinizi sürdürmenize yardımcı olacaktır. Ağaç evi komşularınızın evlerinin manzarasını bozabilir ya da komşularınızın odalarının karşısında olabilir ve özel hayatlarını ihlal edebilir. Ayrıca, gayrimenkul sigortanızın ağaç evini kapsadığından emin olmak için sigorta şirketinizle de irtibata geçmeniz gereklidir. Eğer kapsamıyorsa, ağaç evinin neden olduğu her türlü kayıp ya da hasar sigortasız olacaktır.

  3. Doğru konumu seçin

    En uygun ağacı seçtikten sonra, ne tür bir ağaç evi yapmak istediğinize karar verebilirsiniz. Standart 3x3 metrelik bir ağaç evi için, en az 30 cm çapında gövdeye sahip bir ağaç seçin. Çapı, ağacın gövdesinin ağaç evinizi yapmak istediğiniz noktadaki çevresini bir şerit metre ile ölçerek hesaplayabilirsiniz. Ardından çapı hesaplamak için, ölçerek bulduğunuz değeri π (3,14) değerine bölün. Ayrıca önce ağaç evinin tabanının ağaca nasıl yerleştirileceğini belirlemek de önemlidir. Gövde ve dallar için nerelerde kesikler açmanız gerektiğini dikkatle ölçün. Ağacın gövdesinin etrafında bol miktarda boşluk bırakın. Destek kirişlerinin kalınlığı, size özgü duruma ve platformun büyüklüğüne bağlı olacaktır.

  4. Ağaç evinin desteklenmesi

    Ağaç evinizi desteklemenin bir kaç yolu vardır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, ağacın rüzgarla bir taraftan diğer tarafa hareket edeceğini unutmayın. Bu nedenle, ağaç evinin bu hareketten zarar görmeyeceğinden emin olun. Ağaç evini desteklemek için farklı yöntemler arasından seçim yapabilirsiniz:

    1) Ağaca vidalı
    Bu, platformun destek kirişlerinin doğrudan ağacın gövdesine vidalanması anlamına gelir. Platformu desteklemek için en yaygın olarak kullanılan yöntem budur. Aynı zamanda bu, ağaca zarar vermesi en muhtemel olan yöntemdir, ancak doğru malzemeleri kullanarak riski en aza indirebilirsiniz.

    2) ‘Ayaksız’ yöntem
    Bu yöntemde ağaç evi halatlar, kablolar ya da zincirler kullanılarak güçlü, yüksek dallara asılır. Ancak bu yöntem tüm ağaç türlerinde işe yaramaz ve ağır bir ağaç evini taşımak için uygun değildir. Örneğin ağır bir kapalı kısmı olmayan, sadece bir platformdan oluşan ağaç evleri için idealdir.

    3) Destek direkleri kullanılması
    Destek direkleri ağacın yakınında zemine saplanır ve ağacın kendisine sabitlenmez. Ağacın rüzgarda rahatça hareket edebilmesi için platformun etrafında bol miktarda boşluk bırakmanız gereklidir. Bu yöntem, ağaca zarar verme olasılığı en az olan yöntemdir.

  5. Ağaç evine erişim

    Ağaç evinizi yapmaya başlamadan önce, ilk olarak ağaç evine nasıl tırmanacağınıza karar vermeniz gereklidir. Çocuklarınızın güvenliğini dikkate alın! Ağaç evine erişme yolunuz sağlam ve güvenli olmalıdır. Bunu yapmanın bir kaç yolu vardır:

    1) İp merdiven
    Bu merdiven türünü bir parça halat ve birbirlerinin altına gelecek şekilde halata bağlanarak zemine kadar uzanan kısa basamak çubukları ile yapabilirsiniz. İp merdiveni kullanmaya alışmanız gereklidir, bu merdivene tırmanırken biraz 'oynak' olduğunu hissedebilirsiniz.

    2) Sabit bir ayaklı merdiven
    Bu, herhangi bir yerden satın alabileceğiniz standart bir ayaklı merdivendir. Ağaç evinize çıkmak için hızlı ve kolay bir yol sağlar.

    3) Normal merdivenler
    Normal merdivenler, ağaç evinize erişmenin en güvenli yoludur. Normal merdiven kullanmaya karar verirseniz, ekstra güvenlik için merdivenlerin yan tarafına bir korkuluk ya da tırabzan eklemek iyi bir fikirdir.

  6. Engeller

    Ağaç evinizi sizi engelleyen dalların etrafına mı inşa edeceksiniz, yoksa en iyisi bu dalları kesmek mi? Engeller, ağaç evinizin tasarımını etkileyebilir. Ağacın bozuk şekline uyum sağlamak için tasarımı değiştirmek çoğu kez zor bir iş olabilir. Ancak bittiğinde, yaptığınız işe hoşnutlukla bakabileceksiniz!

  7. Önce güvenlik

    Ağaç eviniz yapmaya başlamadan önce, en büyük tehlikenin düşme riski olduğunu hatırlayın. Bu riski azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

    1) Ağaç evinizi çok yükseğe yapmayın
    Çocuklar tarafından kullanılacak olması durumunda, ağaç evinizi çok yükseğe yapmak tehlikeli olabilir. Bu yüzden platformu 1,5 ila 2,5 metreden daha yükseğe yapmayın.

    2) Platformun etrafına bir güvenlik çiti ya da korkuluğu yapın
    Platformun etrafındaki bir güvenlik çiti ya da korkuluğu, çocukların düşmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Platformun etrafındaki güvenlik çiti ya da korkuluğu 70 ila 90 cm yüksekliğinde olmalı, dikey direkler arasındaki boşluk 10 ila 15 cm'den daha fazla olmamalıdır.

    3) Zemine yumuşak malzemeler döşeyin
    Ağaç evinin altındaki alana ağaç talaşı gibi yumuşak ve doğal malzemeler döşeyebilirsiniz. Bu, düşmeleri engellemez ancak yumuşak bir iniş yapılmasını sağlar!

  8. Sabitleme noktaları

    V-şeklinde dallara sahip bir ağaç, ağaç evi için ekstra güçlü destek sağlar ve sadece 2 tane yerine 4 tane sabitleme noktası olması anlamına gelir. Karşılıklı dallar üzerindeki 4 sabitleme noktasına delikler delin. 10 mm'lik bir matkap ucu kullanın ve deliklerin yatay ve aynı yükseklikte (A) olduğundan emin olun. Sabitleme noktaları iyi hizalanmış olmazsa, platformun yamuk olmasına neden olabilir.

  9. Destek kirişleri

    Ağacın dallarının her iki tarafındaki sabitleme deliklerinin arasındaki mesafeyi ölçün ve bu mesafeyi (A), 2 destek kirişi üzerinde işaretleyin. Bu mesafenin, destek kirişlerinin hem sol hem de sağ tarafında aynı olduğundan emin olun. Bu referans noktasından başlayarak, sola ve sağa doğru 5 cm'lik bir çizgi çizin (toplam uzunluk 10 cm) ve bu çizginin uçlarını işaretleyin. Aynı işlemi kirişin diğer ucunda da yapın. Çizdiğiniz çizgilerin işaretli uçlarının her iki tarafına iki tane 12 mm delik delin. Ardından dekupaj testereyi kullanarak delinen 2 delik arasında 12 mm genişliğinde bir yarık açın. Bu, ağacın rüzgarda ağaç gövdesi yarılmadan ya da platform zarar görmeden serbestçe hareket etmesine olanak vermek için gereklidir.

  10. Destek kirişleri (devam)

    12 mm çapında ve 200 mm uzunluğunda 4 tane trifon vida (altıgen başlı ahşap vidası) kullanarak 2 destek kirişini işaretlenen yükseklikte ağaca sabitleyin. Vidalar ile destek kirişleri arasında rondelalar koyun. Bu işlemi, ağaç gövdesinin karşı tarafındaki diğer destek kirişi üzerinde de tekrarlayın. Her iki destek kirişinin aynı yükseklikte ve birbirine paralel olduğundan emin olun. Ağaç gövdesi ile dalların ve destek kirişlerinin yarılmalarını önlemek için, sabitleme deliklerini önceden delin. Ağaç evinizin nispeten yüksek bir toplam ağırlığa sahip olması durumunda, daha kalın ve daha güçlü destek kirişleri kullanmayı düşünebilirsiniz.

  11. Enine kirişler

    50x150 mm ebadındaki 4 enine kirişi, eşit aralıklı ve birbirlerine paralel olarak sabitleyin. Bu kirişleri, 80 mm uzunluğunda sunta vidaları ile sabitleyin. Ardından 50x150 mm ebadındaki 2 kirişi, 80 mm uzunluğunda sunta vidaları kullanarak 4 enine kirişin uçlarına sabitleyin.

    Not: platform, 2 destek kirişine dik açılı olmalıdır; aksi halde daha sonra takacağınız enli taban tahtaları düz olmayacaktır.

  12. Kiriş destek mesnetleri

    Platformu, 8 tane kiriş destek mesnedi ile enine kirişlere sabitleyin. Yapının tamamının kusursuz bir biçimde terazide olduğundan ve kirişler arasındaki tüm köşelerin birbirlerine dik açılı olduğundan emin olun. 4 kiriş destek mesnedini, platformun 2 tarafına sabitleyin.

  13. Platformun altındaki destek kirişleri

    Platform hala biraz dengesizdir, ama şimdi 30x100 mm ebadındaki 2 destek kirişi ile sağlam bir biçimde bağlayacağız. Bu kirişler, 2 tane mesnet ile platformun üst tarafına sabitlenir. Destek kirişlerinin alt kısmını, ağacın dallarına sabitleyin.

    Destek kirişlerinin üst kısmını, kendi durumunuza bağlı olarak yaklaşık 45° açı ile gereken ölçüde kesin. Destek kirişlerini, yine 2 tane kiriş destek mesnedi kullanarak platformun iç tarafına sabitleyin. Üstü üste binen 2 destek kirişini alt kısımlarından 100 mm uzunluğunda bir M8 cıvata ya da dişli çubuk ile birbirlerine bağlayın. Destek kirişleri ile cıvatalar arasında rondelalar kullanın.

  14. Ağaç evinin enli taban tahtalarını takın

    Ağaç gövdesi ile dalların etrafına düzgün bir biçimde oturmaları için enli taban tahtalarının nerelerinde kesikler açmanız gerektiğini belirleyin. Enli tahtalar arasında yaklaşık 10 mm boşluk bırakın. Gerekirse, ağaç gövdesinin ve dalların tabandan geçmesi gereken yerlerde yuvarlak delikler açmak için dekupaj testeresini kullanın. Enli taban tahtalarının uçlarını en az 2 vida kullanarak sabitleyin. Bu iş için ayaklı merdiven ya da seyyar merdiven kullanın ve tabanda kıymıklar kalmaması için son işlemi yapın.

  15. Çevre çiti

    Çevre çiti için, platformun her köşesine 80 cm yüksekliğinde direkler takın. 60x10 mm ebadında 2 boy ahşap kullanarak çitin köşelerini yapın. İsterseniz daha kalın ahşap da kullanabilirsiniz, ancak denge için toplam ağırlığın da önemli olduğunu unutmayın. Bu ahşapları, yanlardan geçen vidalarla yerlerine sabitleyin. 60x10 mm ebadında ahşap boylardan oluşan tırabzanları, bu dikey direklerin üst kısmına sabitleyin. Tırabzanları, 45° açıyla düzgün bir şekilde gereken ölçüde kesin (ayrıntılı bir görünüm için çizimin içindeki küçük yuvarlak resme bakın). Ardından tırabzanı direklerin üst kısmına vidalayın ve dikey dikmeleri aralarında yaklaşık 10 cm boşluk olacak şekilde sabitleyin. Tüm bu dikmeleri, gömme başlı sunta vidaları kullanarak yerlerine vidalayın. Özellikle (küçük) çocuklar söz konusu olduğunda, güvenlik 1 numaralı önceliktir!

  16. Normal merdivenler

    Platformun yan tarafına sabitlenen sağlam, güvenilir merdivenler yapın. 2,5 metre yüksekliğe sahip bir platform için merdivenin güvenli açısı, merdivenin alt kısmı üst kısmının 1,35 ila 1,80 metre önünde olacak şekildedir. Merdiveni, 50x10 mm ebadında dikmelerden ve 50x12 mm ebadından basamaklardan yapın. Merdivenin genişliğini ve uzunluğunu, kendi durumunuza uyacak şekilde seçmeniz gereklidir. Basamakları dikmelere eşit aralıklarla takın ve her bir basamağın nereye sabitleneceğini işaretleyin. Dikmelere takozlar vidalayabilir ve ardından basamakları bu takozların üst tarafına vidalayabilirsiniz. Ya da dikmelerde 25 ya da 30 mm derinliğinde oyuklar açabilir ve basamakları bu oyukların içine iterek yerleştirebilirsiniz. Dikmeleri ve basamakları doğru uzunlukta kesin ve bunları tutkal ve vidalar ile yerlerine sabitleyin.

  17. 3 duvarlı bir kulübe

    Ağaç evinizi farklı tasarımlarda, örneğin 3 duvara ve oluklu levhadan bir çatıya sahip olacak şekilde inşa edebilirsiniz. Ayrıca sadece ahşap kirişler ile desteklenen sağlam bir plastik örtüden oluşan bir çatı yapabilir ya da platformun üzerine küçük bir kamp çadırı kurabilirsiniz.

  18. A şekilli iskelet

    60° eğime sahip A şekilli bir iskelete dayanan bir ağaç evi yapıyoruz. Bu ağaç evini, daha önce kullandıklarınız ile aynı dikmeleri kullanarak yapabilirsiniz. Yüksekliği ve genişliği, kendi durumunuza uyacak şekilde ayarlamanız gerekecektir. Dallardan birinin çatıdan geçmesi gerekirse, bir enine kiriş ile ekstra bir kiriş takmanız gerekli olacaktır.

  19. Çatının su geçirmez hale getirilmesi

    Ağaç evinizin çatısını %100 su geçirmez hale getirmek için, kiremitleri ya da enli tahtaları yerlerine sabitlemeden önce kalın plastik bir folyoyu A şekilli iskelete zımbalayın.

  20. Ağaç evinizin bitirilmesi

    İlk enli çatı tahtasını A şekilli iskeletin üst kısmındaki yerine vidalayın ve ardından diğer tahtaları bunun altına itin. Enli çatı tahtalarını, üst üste binecek bir şekilde yerlerine yerleştirin. Ön ve arka duvarları gereken boyutta, gerekirse pencereler açarak kesin ve A şekilli iskeletteki yerlerine vidalayın. Düzgün bir sonuç için vida deliklerini önceden delin ve gömme başlı vidalar kullanın.

  21. Step tip

    Ağaç evinizin hava koşullarına dayanıklı olmasını ya da daha çekici görünmesini isterseniz, sadece vernik kullanmayıp bir kat da tung yağı (Çin ahşap yağı) uygulamayı düşünebilirsiniz. Bu yağ zehirli değildir ve ahşabı korur. Profesyoneller tarafından kullanılmaktadır ve mevcut en iyi doğal finisajlardan birisidir. Ayrıca ağaç evinizi, kendi eviniz ile aynı renk kombinasyonunda boyamayı da düşünebilirsiniz!

Rating

Rate this step by step description.

Bir ağaç evi yapma

4.1
4.1 of 5

2641 number of votes

  • 5
    1605
  • 4
    418
  • 3
    156
  • 2
    85
  • 1
    377