Skip to content

Delme aletleri

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Doğru iş için doğru matkap

    Modern matkaplar, akıllı tasarımları ve değişken hızları sayesinde, çok çeşitli işler için uygundur. Özel matkap uçları ve aksesuarları ile, neredeyse tüm delme işlerinin üstesinden gelebilirsiniz. İş için doğru olan bir matkap seçin: metal, ahşap ya da taş duvarlardaki hafif ya da ağır delme işleri.

  2. El matkabı

    En basit matkap türü, standart el matkabı ya da burgudur: bu, vidalar için önceden delik açılması için uygundur. Uç ahşaba girene dek matkabı önce sola, sonra sağa döndürün. Ardından, istenen derinliğe ulaşana dek matkabı sağa doğru (saat yönünde) döndürün.

  3. El matkabı ve el delgisi

    Bu matkaplar elektrikli matkaplar kadar hızlı değildir, ancak çok daha hafif ve sessizdir. Ahşapta ve diğer yumuşak malzemelerde çok derin olmayan delikler açmak için bir el matkabı ya da el delgisi kullanabilirsiniz. Bu matkapların avantajı, bu aletler için özel olarak üretilmiş matkap uçlarını kullanarak son derece hassas bir biçimde çalışabilecek olmanızdır.

  4. Standart elektrikli matkap

    Bir çiviyi duvara çakmak, bir çok sabitleme işi için yeterlidir. Ancak daha ağır nesneleri sabitlemek isterseniz, bir matkap ile vidalar kullanmanız gerekecektir. Standart elektrikli matkapların aküyle çalışan ya da şebeke elektriği ile çalışan türleri mevcuttur. Aküyle çalışan ya da kablosuz bir matkabın avantajı, bir elektrik prizinin yakınında olmanızı ya da bir uzatma kablosu kullanmanızı gerektirmemesidir. Bununla birlikte, şebeke elektriği ile çalışan matkapların şarj edilmesi gerekmez ve bu matkaplar çoğunlukla daha güçlüdür.

  5. Darbeli matkaplar

    Evin içindeki ve etrafındaki genel kullanım için, en iyi seçenek bir darbeli matkaptır. Bu matkaplar, taş duvarlarda delik delmeyi kolaylaştıran bir darbe mekanizmasına sahiptir. Bunlarda çoğu kez darbe mekanizmasını kapatmak için kullanılan bir şalter de bulunur. Ancak bu matkap türü betonda delik delmek için çok uygun değildir - bu iş için bir delici/kırıcı gereklidir.

  6. Çok amaçlı matkap

    Çok amaçlı matkap, normal bir delme ayarının yanı sıra, betonda delik delmek için ekstra bir delici/kırıcı ayarına sahiptir (10 mm'ye kadar olan delikler için). Bu özellik bu matkabı gerçek bir çok amaçlı alet haline getirir.

  7. Delici/kırıcı

    Delici/kırıcı, betondaki zorlu delme işleri için tasarlanmıştır. Bu matkap türü, standart ya da darbeli bir matkaptan biraz daha ağırdır, bu nedenle kullanılması o kadar kolay değildir. Delici/kırıcının diğer bir avantajı ise bir taş keskisi kullanabilmesidir, böylece çimento, taş ya da karoları keskiyle temizleyebilirsiniz.

  8. Matkap tezgahı

    Bu ayaklı dikey matkap, matkap kafasını yönlendiren bir sütun ya da stand üzerine monte edilir. Sütunun kendisi, iş tezgahına ya da zemine sabitlenen bir kaide üzerine monte edilir. Bu matkap, gevşek iş parçalarında tam düz delikler delmek için idealdir. Matkap tezgahının hızı genellikle farklı çaptaki makaralar üzerine geçirilen bir V-kayış yoluyla ayarlanır.

  9. Büyük ya da küçük

    Matkabın gücü, motorun gücüne bağlıdır. Motor gücü ne kadar yüksek olursa, delme çapı o kadar büyük ve delinecek malzeme o kadar sert olabilir. Motor gücü aynı zamanda boya, yapıştırıcı, sıva karışımları, vb.'nin karıştırılması için kullanılan bir mikser ataşmanına tahrik sağlamak için de kullanılabilir.

  10. Nokta zımbası ya da tığ

    Bir delik deleceğiniz zaman, delme işlemine başladığınızda matkabın yerinde kalması önemlidir. Seramik ya da karolar gibi pürüzsüz bir yüzeyde delik delerken, matkap kayma eğilimi gösterir. Bunun çözümü, matkabın yerinde kalması için karoya ya da benzer yüzeye zımbayla küçük bir çukur açmaktır. Bu işlem, ahşap ya da diğer yumuşak malzemelerde bir tığ ile kolayca yapılabilir. Taş duvarlarda ya da metalde en iyi çözüm bir nokta zımbası kullanmaktır.

  11. Delme derinliği ve hızı

    Çoğu kez matkaplarda standart olarak bulunan bir derinlik ayarını kullanarak, delme derinliğini önceden ayarlayabilirsiniz. Bu, duvarı ya da iş parçasını kazayla delip geçmenizi önleyecektir. Ayrıca matkabın üzerine bir ara halkası geçirebilir ve istenen derinlikte sabitleyebilirsiniz. Matkabın üzerine yapıştıracağınız bir parça renkli bant da işe yarayacaktır.
    Matkabın hızını (d/d), malzemenin sertliğine uyacak şekilde ayarlamanız gereklidir. Ahşap, plastik ve alüminyum gibi yumuşak malzemelerde delik delmek için yüksek bir hız seçin. Çelik, taş duvar ya da beton gibi sert malzemelerde delik delmek için ise düşük bir hız seçin. Matkap ucu ne kadar ince olursa, kullanacağınız hız o kadar yüksek olabilir. Taş duvar ya da betonda bir delici/kırıcı kullanırken, hız çok da önemli değildir, çünkü asıl kullandığınız keski işlevidir. Not: ahşapta delme hızı çok yüksek olursa, ahşabın yanma riski vardır.

Rating

Rate this step by step description.

Delme aletleri

3.8
3.8 of 5

121 number of votes

  • 5
    68
  • 4
    16
  • 3
    9
  • 2
    4
  • 1
    24