Skip to content

İç duvarları boyama

Birine bir iş yaptırmak pahalı olabilir. Ama doğru yaklaşımla, bir çok işi kendiniz yapabilirsiniz. SKIL websitesinde bulacağınız kullanışlı adım adım talimatları kullanarak, zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu adım adım talimatlar, evin içindeki ve etrafındaki farklı iş türleri ile ilgili kategorilere ayrılmıştır ve size açık, A'dan Z'ye açıklamalar sunmaktadır.Adım adım talimatlarımızdan birine tıklamanız yeterli, hemen işe başlayabilirsiniz!

  1. Rengin seçilmesi

    Doğru ve uyumlu renklerin seçilmesi başlı başına bir sanattır, ancak yararlı bir temel kural mevcuttur: bir rengi seçtiğinizde, yarı-güçte ya da daha açık bir tonda karıştırılmasını sağlayın. Kendi başınıza bir renk seçerseniz, çoğu durumda bu rengin beklediğinizden çok daha koyu ya da parlak çıktığını göreceksiniz.

  2. Tavan rengi

    Çoğu kişi, saf ana renklerin aksine, gri ya da kahverengi tonlarını seçmektedir. Tavanınızın mutlaka beyaz olması gerekli değildir! Duvarlarınız için çok koyu olmayan bir renk seçmeniz durumunda, aynı rengi tavan için de kullanabilirsiniz. Farklı, kontrast bir renk seçmeniz durumunda, bunun odanızın verdiği 'hissi' etkileyeceği kesindir. Kuşkusuz aydınlatmanın da odanızın görünümü üzerinde bir etkisi vardır. Tavandaki dolaylı aydınlatma, tavan rengini aşağı doğru yansıtacaktır.

  3. Önce bir deneme yapın

    Başlamadan önce, dergilerden bazı resimler ve manzaralar kesebilir ve bir kartona yapıştırabilirsiniz. Bu, yaratmak istediğiniz 'hissi' seçmenize yardımcı olacaktır. Tam olarak emin değilseniz, az miktarda bir kaç boya alarak bunları karşılaştırmak için bir parça karton ya da levha üzerine uygulamanız iyi olabilir. Bazı boya mağazaları, farklı renklerde ve tonlarda özel 'ilham panoları' satmaktadır. Ayrıca, 244x60 cm boyutunda bir alçı levhayı istenen renkte boyayabilirsiniz. Bunu gün ışığında dışarıya koyarsanız, rengin gerçekte nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Ardından yapay aydınlatmalı iç mekanınıza koyun ve farkı görün!

  4. Odanın boyanması için hazırlık

    Odanızı boşaltın, ağır mobilyaları ve taşınması zor diğer nesneleri plastik folyo kullanarak örtün ve boya ruloları ve boya keçeleri gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm boya aletlerini ve malzemelerini bir araya getirin. Gerekiyorsa, tüm gevşek boyaları kazıyın. Süpürgelikler, pencereler ve kapılardaki tüm toz ve kirleri bir bez ile temizleyin.

  5. Onarımlar

    Duvarlardaki tüm çivileri ve vidaları çıkarın ve tüm delikleri, çatlakları ve diğer kusurları doldurun. Boya tenekesi üzerinde belirtilen kuruma süresi talimatlarına uyun. Ardından, onarımların görünmemesi için dolgu yapılan alanları pürüzsüz bir yüzey elde edecek şekilde zımparalayın. Gerektiğinde, karmaşık ve zor yerlerde maskeleme bandı kullanın.

  6. Boya teknikleri

    Daima ıslak boyalı bir kenar bıraktığınızdan emin olun ve daima kuru kısımdan ıslak kısma ve yukarıdan aşağıya doğru boyayın. Bu sayede fırçanız ya da rulonuz boyalı yüzey üzerinde daha az iz bırakacaktır ve geçişler o kadar da görünür olmayacaktır. Ayrıca, boyayı çok uzun bir mesafe boyunca sürmeyin. Pürüzsüz, düzgün bir sonuç elde etmek için yeterli boya kullanın - yeterli boya kullanmazsanız, yamalı bir görünüm elde edersiniz.

  7. Detaylara dikkat etme

    İşe başlamadan önce boyayı iyice karıştırmak için zaman ayırın. Küçük detayları boyarken, bir kavanozun içine az miktarda boya dökün. Köşeler ve kenarlar için dar bir fırça kullanın; bu, küçük çizgilerin ve detayların boyanmasını çok daha kolaylaştırır. Ardından, duvarları bir rulo ile boyayın. Süpürgelikler ve pencere çerçeveleri boyunca maskeleme bandı kullanmak isterseniz, ilk önce geniş alanları bir rulo ile boyamak, ardından kenarları ve diğer engelleri boyamak en iyi çözümdür.

  8. Fırçayı sıyırarak temizleyin

    İşe başlamadan önce ilk olarak fırçayı nemlendirin - bu, boyanın yukarıya doğru ilerlemesini durdurmaya yardımcı olur. Fırçanızı boyaya 1 cm kadar daldırın, ardından fırçanın bir tarafını boya kabının kenarında sıyırarak temizleyin. Bu, boyanın fırçadan damlamasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda çok fazla boya uygulanmasını da önler ve fırçayı daha uzun süre temiz tutmaya yardımcı olur.

  9. Kuru kısımdan ıslak kısma doğru çalışın

    Boyayı uzun, kesintisiz çizgiler halinde uygulayın. Boyayı çok kısa uygulamak, en yaygın hatalardan bir tanesidir. Rulo ile çalışıyorsanız, boyayı bir seferde yaklaşık 2 metrelik mesafeler ile uygulamak en iyisidir. Boyayı tavandan duvarın ortasına, ardından orta noktadan zemine kadar uygulayın.
    Ardından, bir sonraki boya hattı ile sol ya da sağ taraftan devam edin. Küçük alanlarda ya da kapıların ya da pencere çerçevelerinin yakınında, dar bir boya rulosu kullanın. Bunun daima ıslak boyalı bir kenar olmasına ve kuru kısımdan ıslak kısma doğru çalışmaya dikkat edin.

  10. Boyayı fırça ile yayın

    Bir fırça kullanırken, ilk olarak boyayı tercihinize göre sola ve sağa ya da yukarıya ve aşağıya doğru yaymak en iyi çözümdür. Kuru taraftan başlayarak uzun fırça darbeleri ile çalışın ve boya hattını ıslak tarafa kadar tamamlayın. Kuruduktan sonra, 2nci katmanı uygulayın. Bu, daha iyi ve daha düzgün bir sonuç sağlayacaktır. Koyu bir renk kullanıyorsanız, üç kat boya uygulamanız gerekebilir! 2nci katmanı uygulamadan önce, 1inci katmanın tamamen kurumasını bekleyin. Boya etiketi üzerindeki kuruma süresini kontrol edin.

  11. Fırçaların ve ruloların temizlenmesi

    Bir yere boya dökmeniz ve boyanın hala ıslak olması durumunda, bu boyayı hemen nemli bir bez ile temizleyin. Ancak boya kuruduysa, temizlemek o kadar kolay olmayacaktır. Beklerken, fırçayı ya da ruloyu ıslak tutun - bunları plastik bir torbaya koyabilir ya da plastik folyo ile dikkatle sarabilirsiniz. Fırça ya da ruloyu sardıktan sonra buzdolabına koyun; bu, kulağa biraz garip gelebilir ama gerçekten işe yarar. Soğuk, boyanın kurumasını yavaşlatır. Daha sonra, ihtiyaç duyacağız saatten 30 dakika önce fırça ya da rulonuzu buzdolabından çıkarın; hala esnek ve kullanıma hazır olduklarını göreceksiniz. Akrilik boya kullanıyorsanız, fırçanızı su ve az miktarda deterjan ile temizleyin. Fırçadan artık boya çıkmayana dek durulayın. Fırçayı tekrar orijinal biçimine getirin ve kurumaya bırakın (ayrıca, temizlik ile ilgili adım adım talimatlara bakın).

  12. Fazla boyanın alınması

    Geniş yüzeyleri boyuyorsanız, fazla boyayı fırçanızdan almak için özel bir ızgara kullanabilirsiniz. Ya da küçük tenekeler kullanıyorsanız, bunları 5 litrelik bir kovaya boşaltın. Boya ızgarası, kovanın kenarına takılan dikdörtgen biçimli metal ya da plastik bir elektir. Kovayı yarısına kadar boya ile doldurun ve ızgarayı kovanın iç tarafına asın. Ruloyu boyaya daldırın ve ruloyu ızgaraya sürterek fazla boyayı akıtın. İşiniz bittiğinde, ızgarayı kovanın içinde bırakın ve kovanın kapağını üzerine takın.

  13. Boyama

    Ruloyu ve uzatma sapını alın ve akrilik boyayı tepsiye boşaltın, ya da ızgaralı bir kova kullanın. İlk olarak hangi duvarı boyamak istediğinize karar verin ve pürüzsüz, düzgün hatlar halinde boyayın. İlk boya katmanının kurumasını beklerken, ruloyu ya da fırçayı plastik folyoya sarın. Ardından, 2nci katmanı uygulayın. Küçük bir kaba az miktarda akrilik boya dökün ve küçük bir fırça kullanarak odanın köşelerini ve kenarlarını boyayın. İşiniz bittiğinde fırçayı, kabı, kovayı ve ruloyu temizleyin. Maskeleme bandı kullandıysanız, boya kurur kurumaz bu bandı çıkarın.

Rating

Rate this step by step description.

İç duvarları boyama

4.1
4.1 of 5

88 number of votes

  • 5
    50
  • 4
    20
  • 3
    7
  • 2
    1
  • 1
    10